חדשה מס’ 1
הממשלה אישרה אתמול את התוכנית לניקוי קרקעית נחל הקישון מזיהום חמור שהצטבר בו במשך עשרות שנים. עלות הפרויקט שגיבש המשרד להגנת הסביבה מוערכת ב-220 מיליון שקלים, הוא אמור להימשך כשלוש שנים והמדינה תישא במימון קרוב למחציתו. שאר המימון יגיע מרשויות מקומיות ומפעלים הנמצאים בצמוד לאפיק הנחל.
במסגרת פרויקט הניקוי אמורות להתחיל כבר בחודשים הקרובים עבודות לייבוש קטע של 1.5 קילומטר בתוואי הנוכחי של הקישון. במקומו ייחפר קטע מעקף (נפתול) שבו ימשיך לזרום הנחל. אל השטח שייובש תועבר קרקעית מזוהמת של הנחל שתוצא ממנו באמצעות אמצעי חפירה מיוחדים. בימים אלה מתנהל משא ומתן מתקדם עם קיבוץ יגור על מנת לקבל את הסכמתו להעביר שטח חקלאי ליד הנחל לטובת הפרויקט.
"נפרסם מכרז בינלאומי לבחירת חברה שתהיה אחראית לטיפול ביולוגי של הקרקע המזוהמת שנוציא מהנחל", הסביר אתמול חיים חמי, מנהל רשות ניקוז קישון שמונתה לביצוע התוכנית. "אנו משלימים בימים אלה בדיקות מעבדה לזיהוי רמות הזיהום בקרקעית".
נוסף יועברו לטיפול ביולוגי, להשגת הטיהור הדרוש, גם שאריות של קרקע מזוהמת שהוצאה כבר בעבר לבריכות אגירה בסמוך לקישון. לאחר השלמת הטיפול הביולוגי אמור השטח שבו הוא יתבצע להפוך לחלק מפארק שיהיה הגדול ביותר באזור מפרץ חיפה סביב הנחל ובו יהיו שטחי נופש ופנאי.
יש לציין שעדיין יש ויכוחים על היקף המימון שייתן לפרויקט מפעל חיפה כימיקלים שהיה במהלך השנים אחד הגורמים לזיהום הנחל.
איכות מי הנחל השתפרה מאוד בשנים האחרונות הודות לפעילות של המשרד להגנת הסביבה ורשות נחל הקישון שאילצו את המפעלים לשפר את איכות השפכים המוזרמים לנחל. אבל הנחל ימשיך להיות מזוהם אם לא יתבצע גם ניקוי של הקרקעית והדבר גם יחריף בעיות ניקוז במקרה של שיטפונות. ניקוי הקרקעית נחשב תמיד לחלק המסובך והיקר של פרויקט שיקום הנחל. מדובר בקרקעית שהצטברה על פני קטע של שבעה קילומטרים ומכילה בין השאר שאריות של תרכובות נפט ומתכות כבדות, בשכבה בעומק של 2.5 מטרים.
בישיבת הממשלה אתמול התגלע ויכוח חריף בין השר להגנת הסביבה גלעד ארדן לשר התמ"ת שלום שמחון כאשר כל שר האשים את חברו באי הבנת הנושא. שמחון טען שיש להקים ועדה שתבדוק את אופן חלוקת מימון הפרויקט בין מפעלי התעשייה, וארדן שחשש שהצעה זו תביא לדחייה ביישום הפרויקט שלל אותה בתוקף. בוויכוח האשים ארדן את שמחון שהוא דואג לאינטרסים של התעשיינים בעוד הוא זה שדואג לסביבה. שמחון טען מנגד כי הוא דואג גם לאינטרס הסביבתי.
"אני גאה על שהנחל המזוהם ביותר במדינה יחזור בקרוב לתפארתו", הוסיף ארדן לאחר הישיבה.
קבצים להורדה
הידעת??
parksפארק אקולוגי על שטח של אלפי דונמים מתוכנן בלב עמק יזרעאל
אגם ברוך, נחפר בשנות החמישים על ערוץ הקישון, לצורך תפיסת מי שיטפונות להשקיה חקלאית. באגם ברוך השתמרו מיני צומח רבים שאפיינו את נוף הביצות של עמק יזרעאל וקיימים בו שפע של מיני ציפורים, ביניהן מינים נדירים בסכנת הכחדה עולמית. באתר תוכלו לפגוש פלמינגו, עיט שמש (דורס בסכנת הכחדה חמורה עם מוטת כנפיים באורך 2.2 מטרים) ו-30 % מהאוכלוסייה העולמית של המין הנדיר ברווז משוייש. כיום משמש האתר לויסות מי שטפונות ותפיסת מים לצורכי השקיה. רשות ניקוז ונחלים קישון מקדמת הקמה של פארק אקולוגי שיכלול שיקום בתי גידול לחים, שבילי הליכה ורכיבה, נקודות תצפית, בריכות קבועות ומרכז מבקרים. כל זאת במרחק הליכה מתחנת כפר ברוך העתידית של רכבת העמק.