רשות ניקוז ונחלים קישון הפסיקה הזרמת שפכים לתעלות המובילות לקישון
לבקשת המשרד להגנת הסביבה פעלו אנשי רשות ניקוז ונחלים קישון כדי להפסיק הזרמת שפכים בעלי ריח כימי חריף אל תעלות הניקוז, הסמוכות לחלקו המזרחי של מפעל כרמל אולפינים. תעלות אלו מתנקזות אל נחל הקישון ובמשרד להגנת הסביבה חששו מאד, כי חלק לא מבוטל מן הזיהום אכן הגיע לנחל, בשל הגשמים שירדו באזור בימים האחרונים.
בעקבות העובדה כי אף גורם לא נטל עליו את האחריות להזרמת השפכים – פנו אנשי המשרד להגנת הסביבה אל מנכ"ל רשות ניקוז ונחלים קישון, חיים חמי, בבקשה שיפעל ללא דיחוי לפתרון הבעיה. חמי הורה לאנשיו להפעיל קבלן אשר יחל לחפור במקום שבו על פי החשד דולפים השפכים. לאחר מספר שעות עבודה, נחשף קטע צינור שנשבר ואיפשר את דליפת השפכים אל התעלות המובילות אל הנחל. אנשי רשות ניקוז ונחלים קישון שהגיעו למקום תיעדו את הזרמת השפכים וחסמו את הצינור באופן שהפסיק לחלוטין את הזרמת השפכים.
הדיווח הראשון על הזרמת השפכים התקבל אצל ערן יגיל, מרכז מים ושפכים במשרד להגנת הסביבה, ב-16 בספטמבר. תאגיד המים 'מעיינות אתא' דיווח על שפכים המבעבעים מן האדמה סמוך לגדר המזרחית של מפעל כרמל אולפינים. אנשי המשרד להגנת הסביבה, בראשותו של מנהל מחוז חיפה במשרד , שלמה כץ, פנו אל כל הגורמים הרלוונטיים כדי לבדוק מי מהם אחראי לתקלה אשר הוגדרה על ידי יגיל "מפגע חמור ביותר". הגורמים שאליהם פנה המשרד דחו כולם את האפשרות כי השפכים מגיעים מהם. אנשי כרמל אולפינים וחיפה כימיקלים הסמוכים הודיעו כי אין אפשרות שהדליפה מגיעה מקו ביוב שבאחריותם. גם אנשי תאגיד המים 'עיינות אתא' שללו אתצ האפשרות שהדליפה מגיעה מהם והעלו את האפשרות שמדובר בחיבור פיראטי.
הסיור הבא נערך חמישה ימים לאחר מכן ב-21 בספטמבר ובו השתתפו אנשי תאגיד מי כרמל, נציג רשות הטבע והגנים ומפקח מטעם רשות נחל הקישון. הזרמת השפכים נמשכה ומרכז תחום מים ושפכים במשרד להגנת הסביבה, ערן יגיל, הגדיר את המפגע כחמור ומדאיג מאד. "השפכים זורמים אל תעלת הניקוז שנמשכת במקביל לגדר המזרחית של המתחם הפטרוכימי. תעלת הניקוז מלאה בשפכים: מדדנו את אורך השלולית בתוך התעלה מדובר על 1,200 מ' של תעלה המלאה בשפכים. התעלה מתחברת לקישון. השפכים טרם הגיעו לקישון אבל אין ספק שברגע שיירדו גשמים הם יגיעו לקישון".
בסיור זה מדווח ערן יגיל כי "מן השפכים נודף ריח חזק מאד של חומרים כימיים". בסיום הסיור מפרט ערן יגיל את כל הגורמים שאליהם פנה ושמכולם קיבל תשובה שלילית: תאגיד מעיינות אתא, תאגיד מי כרמל והמפעלים חיפה כימיקלים, כרמל אולפינים ומפעל גדיב הממוקם מעט יותר צפונה.
לאור העובדה כי אף גורם לא היה מוכן לקחת עליו את האחריות למפגע החמור, נאלץ מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה לפנות אל רשות ניקוז ונחלים קישון ולבקש מהם לפעול לחיסול המפגע לאלתר ומבלי להתחבט בשאלת המימון של עבודות הקבלן.
כאמור מנכ"ל רשות ניקוז ונחלים קישון נענה לפניה ובשעות הצהריים של ה-23 בספטמבר נאטם הצינור שממנו דלפו כמויות גדולות של שפכים.
במהלך השבוע החולף ירדו גשמים באזור מפרץ חיפה ואנשי המשרד להגנת הסביבה הביעו חשש כי עובדה זו גרמה לכך שחלק מן הזיהום זרם דרומה אל תוואי נחל הקישון הסמוך.
קבצים להורדה
הידעת??
parksפארק אקולוגי על שטח של אלפי דונמים מתוכנן בלב עמק יזרעאל
אגם ברוך, נחפר בשנות החמישים על ערוץ הקישון, לצורך תפיסת מי שיטפונות להשקיה חקלאית. באגם ברוך השתמרו מיני צומח רבים שאפיינו את נוף הביצות של עמק יזרעאל וקיימים בו שפע של מיני ציפורים, ביניהן מינים נדירים בסכנת הכחדה עולמית. באתר תוכלו לפגוש פלמינגו, עיט שמש (דורס בסכנת הכחדה חמורה עם מוטת כנפיים באורך 2.2 מטרים) ו-30 % מהאוכלוסייה העולמית של המין הנדיר ברווז משוייש. כיום משמש האתר לויסות מי שטפונות ותפיסת מים לצורכי השקיה. רשות ניקוז ונחלים קישון מקדמת הקמה של פארק אקולוגי שיכלול שיקום בתי גידול לחים, שבילי הליכה ורכיבה, נקודות תצפית, בריכות קבועות ומרכז מבקרים. כל זאת במרחק הליכה מתחנת כפר ברוך העתידית של רכבת העמק.