רשות ניקוז ונחלים קישון קיימה מפגש ראשון עם הציבור בדרך להקמת פארק אקולוגי באגם ברוך
רשות ניקוז ונחלים קישון מובילה בימים אלה פרויקט גדול, משמעותי ובעל השלכות אזוריות ולאומיות – הפיכתו של אגם כפר ברוך שבלב עמק יזרעאל לפארק אקולוגי, שימשוך אליו מטיילים רבים ויהווה מוקד משיכה לחובבי טבע, צפרים וחוקרים.
"יש לאגם פוטנציאל אדיר להפוך למוקד תיירותי אזורי וארצי", אמר מנכ"ל הרשות חיים חמי. "כנער שגדל באזור אני זוכר שבעבר, כשהאגם היה מלא, המקום משך אליו מאות מתושבי האזור. הוא היה פנינה בלב העמק. יש לנו חזון, רצון ושותפים רבים ואני משוכנע שנצליח להחזיר למקום את ימי הזוהר שלו".
אגם כפר ברוך נחפר בשנת 1953 בלב עמק יזרעאל, על ערוץ נחל הקישון, לצורך תפיסת מי שיטפונות. במהלך השנים התפתחו בשולי האגם בתי גידול לצמחים מגוונים וייחודיים. בשנות ה-90 האגם יובש, בשל בעיית המלחה של קרקע ומים. כיום משמש המתקן לוויסות ותפיסת מי שיטפונות. רוב שטח האגם יבש ונמצא בשליטה של חורש אשלים.
על מנת לקדם את הפרויקט , קיימה השבוע רשות ניקוז ונחלים קישון מפגש שיתוף ציבור במכללה האקדמית עמק יזרעאל. מטרת המפגש היתה גיבוש חזון לאגם כפר ברוך. לאירוע, שנוהל על ידי החברות 'ליגם' ו'אורבניקס, הגיעו נציגים של כל הגורמים השותפים לתהליך:
בינהם נציגי חברת מקורות, המועצה האזורית עמק יזרעאל, המשרד להגנת הסביבה, קק"ל, רשות הטבע והגנים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, הרשות לפיתוח הגליל, חיל האוויר, החברה להגנת הטבע, רשות העתיקות ועוד.
את המפגש פתחו דברי ברכה של מנכ"ל רשות ניקוז ונחלים קישון, ראש מועצת רמת ישי, עופר בן אליעזר וראש המועצה האזורית עמק יזרעאל, אייל בצר אשר הבטיח להירתם למען הפרוייקט ולעשות כמיטב יכולתו לקדם אותו.
במהלך המפגש התקיימו דיונים שבהם השותפים לפרויקט הציגו את תפיסותיהם לגבי האגם ואופי הפיתוח והשימור במקום. בין הנושאים שנדונו: הפיכת האגם לעוגן תיירותי בלבו של עמק יזרעאל, הקמת פארק תיירות אקולוגי וחינוכי נגיש לציבור, ושימור והבלטת האופי החקלאי של האזור.
"המפגש היה מוצלח מאוד ובדיונים הועלו הצעות מגוונות וחשובות. אנחנו מניעים פה מהלך היסטורי שמטרתו ליצור בלב עמק יזרעאל מוקד כלכלי- תיירותי וסביבתי משמעותי, סיכם מנכ"ל רשות הניקוז חיים חמי.
מנהל התכנון של הפרוייקט רן מולכו הוסיף: "עמק יזרעאל הוא מקום רגוע ושלו שלא למד להיות מוקד משיכה בפני עצמו , אף על פי שהוא נמצא בציר מרכזי המחבר בין הצפון הרחוק למרכז. יש פה הזדמנות גדולה שאגם ברוך הוא הדבר שיעשה את ההבדל ויגרום לתייר המקומי לחשוב האם כדאי לו להמשיך לנסוע עוד 80 ק"מ צפונה או להגיע לכאן".
התוכנית להקמת הפארק האקולוגי באגם ברוך מצטרפת לפרוייקט גדול נוסף שאותו מבצעת רשות הניקוז – הפרוייקט לשיקום והעמקת קרקעית נחל הקישון במפרץ חיפה.
הידעת??
historyבעמק יזרעאל, אשר במרכזו זורם נחל הקישון, קיים מספר רב של תלים היסטוריים.
לאורך הקישון עברה דרך הים העתיקה שחיברה בימי קדם את מצרים עם סוריה, אנטוליה, ומסופוטמיה. ערים עתיקות רבות נבנו באגן הקישון, עדות לכך נמצאת בתלים הרבים אותם ניתן לראות כיום. הגדולים והחשובים בינהם: תל יקנעם, תל מגידו, תל שמרון, תל קשיש ותל חנתון.