תעלת ההגנה
במסגרת תכנית האב למפרץ חיפה נקבע כי תעלת ההגנה תמשיך לשמש כעורק ניקוז מרכזי וחשוב בהגנה מפני הצפות על אזור מפרץ חיפה והקריות.
התעלה מנקזת את נחל סומך וחלק מנחל שפרעם ובכך מאפשרת הורדת העומס מהגדורה. תכניות ההסדרה של הגדורה נשענות על הסדרת תעלת ההגנה.
במהלך השנים, הפיתוח העירוני המואץ באזור, וכן תוכניות פיתוח עתידיות (שחלקן תלויות בהסדרת התעלה) הפכו את תעלת ההגנה מתעלה "חקלאית" לתעלה "עירונית" שעלולה לגרום נזקי הצפה חמורים בשטחים מבונים.
עפ"י ניתוח הידרולוגי שנערך במסגרת תוכנית אב לניקוז מפרץ חיפה, כושר ההולכה של התעלה מוגבל כיום לכ- 12.0 מ"ק/שניה, בעוד שספיקת השיא בתקופת חזרה 1:50 שנה מוערכת כ- 32.0 מ"ק/שניה.
התוכנית מסדירה את התעלה כמובל סגור שיתאים לספיקות התכן שנקבעו בתוכנית האב בהתאם לקריטריונים שנקבעו בתמ"א 34ב'3.
התוכנית להסדרת תעלת ההגנה אושרה במסגרת שיפוט תוכנית האב לניקוז מפרץ חיפה.
בשל לחצי פיתוח באזור, נוצר מצב שגורמים שונים מציגים תכניות להסדרת התעלה בקטעים, ללא תאום בין התוכניות וללא בקרה מספקת על טיב התוכנית.
בכוונת רשות הניקוז לרכז ולהוביל הליך תכנון סדור ויעיל שיהווה בסיס להסדרת התעלה ובהמשך לפעול לאיגום תקציבים על מנת לבצע את הסדרת התעלה.
התעלה נמצאת בתחום המוניציפאלי של קרית אתא והתכנית מקודמת בתאום עם העיריה.
הידעת??
parksפארק אקולוגי על שטח של אלפי דונמים מתוכנן בלב עמק יזרעאל
אגם ברוך, נחפר בשנות החמישים על ערוץ הקישון, לצורך תפיסת מי שיטפונות להשקיה חקלאית. באגם ברוך השתמרו מיני צומח רבים שאפיינו את נוף הביצות של עמק יזרעאל וקיימים בו שפע של מיני ציפורים, ביניהן מינים נדירים בסכנת הכחדה עולמית. באתר תוכלו לפגוש פלמינגו, עיט שמש (דורס בסכנת הכחדה חמורה עם מוטת כנפיים באורך 2.2 מטרים) ו-30 % מהאוכלוסייה העולמית של המין הנדיר ברווז משוייש. כיום משמש האתר לויסות מי שטפונות ותפיסת מים לצורכי השקיה. רשות ניקוז ונחלים קישון מקדמת הקמה של פארק אקולוגי שיכלול שיקום בתי גידול לחים, שבילי הליכה ורכיבה, נקודות תצפית, בריכות קבועות ומרכז מבקרים. כל זאת במרחק הליכה מתחנת כפר ברוך העתידית של רכבת העמק.