אלה היו שבועות של עבודה קשה – אבל מאד מספקת עבור שי אגמון, צפר ותיק ואיש היחידה הסביבתית של רשות ניקוז ונחלים קישון. שי גייס כמעט כל מי שהוא יכול, אפילו את ילדתו הקטנה, כדי להכין את השטח לקראת הגעתם של אלפי המטיילים, שפקדו במהלך ימי החנוכה את מאגר כפר ברוך של חברת 'מקורות'. בין גיזום לניקוש ואחת לכמה מהלומות של חרמש, יכול היה אגמון להתרשם מהמגוון הנדיר של עופות וציפורים באזור האגם, בליבו של עמק יזרעאל. "השנה נדמה כאילו כל העופות הנדירים ביותר נקבצו יחדיו לכאן", הוא אומר בגאווה. "הראשון שהבחנתי בו היה אווז נדיר, העונה דווקא לשם 'אווז קטן'. יש כמותו ברחבי העולם פחות מ-30 אלף. אחד מהם בחר להעביר את החורף הזה כאן אצלנו. אני מאד ממליץ לחובבי הז'אנר לא להחמיץ את המראה. זו הפעם הרביעית בלבד ב-150 השנים האחרונות, שנצפה אווז כזה בישראל.
"אליו נצמדו כשומרי ראש, שני אווזים לבני מצח, גם הם נדירים, נצפים אומנם כל שנה בישראל, אך במספרים בודדים".
אגמון ניצל את ההזדמנות, לקח פסק זמן קצר ודאג שהאירוע הנדיר יונצח במצלמת וידאו (ניתן לצפות בסרטון בעמוד הפייסבוק של רשות ניקוז ונחלים קישון).
עוד מבט חטוף של שי מספיק לו, כדי להבחין בראשים הלבנים של הצחראשים. ברווז קטן מאד, מעט מגוחך, זנב דק וזקור בקצה גופו, ראש בולבוסי ועצום בצידו השני, מבהיק בלובנו ומסתיים במקור כחלחל… לא פחות מכ-300 פרטים נצפו כאן השבוע, כ-1% מן האוכלוסיה העולמית ההולכת ונעלמת.
לעיתים, מספר אגמון, ניתן לראות ממש לידם את הברווז המשויש. הוא דווקא איננו אורח חורף אצלנו, אלא תושב קבע. בעבר היה נפוץ ברוב נופי הביצה בישראל, אך כמעט ונעלם לחלוטין. עמק יזרעאל הינו ככל הנראה המקום הטוב בעולם לראות את המין הזה, שנכלל ברשימת 100 העופות הנדירים בעולם.
גם דורסים מגיעים לאזור מאגר ברוך. "השבוע עמדתי נפעם כמו ילד למראה שני דורסים נדירים ויפהפיים. הראשון – עיטם לבן זנב, עיט עצום בגודלו, שקינן בישראל בעבר, נכחד כמקנן, אבל הושב לטבע בארץ במהלך של שיקום בן עשרות שנים. מיד אחריו חלף מעלי עיט שמש, קטן ממנו במעט, אך עדיין עצום ומרהיב ביופיו".